Laukkaradan reunalta poimittua

Racing_at_Arlington_ParkHevosurheiluun kuuluvissa laukkakilpailuissa jockeyn ratsastamat hevoset laukkaavat kilpaa eripituisilla matkoilla. Kilpailuissa juostavat matkat vaihtelevat paljon, mutta yleensä rata on ovaalinmuotoinen. Tasaisella radalla juostavien eli niin kutsuttujen ”sileiden laukkojen” lisäksi juostaan risueste- ja sekaestelaukkakilpailuita, joissa hevoset juoksun lisäksi hyppäävät pensas-, risu- tai muiten vastaavien esteiden ylitse.

Tyypillisesti sileiden laukkojen hevoset ovat 2-3 -vuotiaita ja parhaat yksilöt siirretäänkin jo melko nuorina jalostukseen. Jalostuksen kannalta toimettomia ruunia ja muutoinkin vanhempia hevosia käytetään selvästi riskialttiimmissa estelaukoissa. Laukkakilpailut ovat maailman laajuisesti erittäin suosittuja, ja niissä liikkuukin rahaa paljon, niin palkintoina kuin vedonlyönnissä. Maailman kalleimmat hevoset ovatkin juuri laukkahevosia ja niistä maksetaan parhaimmillaan miljoonia euroja.

Suomeen tämä laji ei ole koskaan juurtunut, sillä ravit ovat täällä olleet aina suosituin hevosurheilulaji, mutta jo Ruotsista ja Venäjältä löytyy laukkaratoja sekä säännöllistä kilpailutoimintaa. Kokemuksena laukkakilpailun seuraaminen voi olla sykähdyttävä kokemus. Monille uhkapelejä muuten karsastaville tämä voi olla myös hauska tapa sijoittaa pienikin panos ja jännittää voittoa tapahtumasta kokonaisuutena nauttien. Laukkakilpailussa on tuntua viihteestä sekä yhteisöllisestä kokemuksesta, ja siihen sisältyy erottamattomasti runsaasti historiaa ja perinteitä. Lyö hevosten puolesta vetoa tai ei, jää laukkakilpailusta silti helposti paljon käteen.

Monesti laukkaradalle pääsystä ei tarvitse maksaa ja minimipanoksetkin ovat yleensä pieniä. Laukkakilpailu tarjoaa mahdollisuuden viettää iltapäivä ihaillen upeiden eläinten suorituksia huipputasollaan, kuitenkin jos monien tavoin haluat enemmänkin kuin vain nähdä hevosten juoksevan ympyrää, kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta. Sijoittaakseen rahansa oikean hevosen varaan, löytyy kirjaimellisesti tuhansia kirjoja ja verkkosivustoja, jotka auttavat voittajan valinnassa. Mielipiteitä siitä, mitkä ovat tärkeimmät tekijät valintaa tehdessä, tuntuu olevan loputtomiin.

Vaikka voitto lopulta onkin vanhasta kunnon onnesta kiinni, niin on joitakin tapoja selvittää minne rahansa kannattaa sijoittaa jos laukkaradalle pääsee. Ohjelmaan tutustumalla saa runsaasti tietoa, jonka perusteella voi tehdä järkevämpiä vetoja. Alkuun ohjelma voi numeroineen ja sanastoineen vaikuttaa liian vaikeatajuiselta, mutta pienellä harjoittelulla niistä pääsee jyvälle. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota hevosen luokkaan, joka perustuu kilpailusuorituksiin ja voi muuttua vuodenkin aikana, aiempaan menestykseen samankaltaisella ratapinnalla ja jockeynsä kanssa. Luonnollisesti myös todennäköisyydet ylipäätään sekä epämääräiset taikauskoiset tekijät voivat johdattaa voittajan valintaan.