Ratsastusharrastuksen monet hyödyt

Horse_riding_leftHarrastuksena ratsastuksella voi olla monenlaisia etuja ja jopa terapeuttisia vaikutuksia. Ensinnäkin se on mahtava tapa ulkoilla ja tutustua ympäröivään alueeseen. Monet kaupunkilaiset pääsevätkin näkemään vain maanteiden ja muiden katujen reunamat, eivätkä koskaan poistu poluille luonnon helmaan. Ratsastus vie ihmisen luonnon helmaan kinttupoluille, joita ei kaupunkiympäristössä pääse kokemaan. Ihmisillä on taipumus tutkia näitä puolia nelivedoistaan, mutta hevonen on tässä suhteessa vertaansa vailla.

Ratsastaessa pääseekin näkemään ympäristöään kauramoottorilla käyvällä nelivedolla, joka vie ratsastajan lähemmäs luontoa monella tasolla. Maalaismaisemissa ratsastava pääsee näkemään maisemat hieman erilaisesta näkökulmasta. Ympärille avautuukin täysin avara maisema, ja näyttää sininen taivaskin aivan erilaiselta hevosen selästä katseltuna. Lisäksi kaupungissa asuva ratsastuksen harrastaja saa harrasteensa parissa vapautuksen kaupungin hälystä ja jopa mahdollisuuden raikkaampaan ilmaan poistuessaan hieman syrjempään normaalista elinympäristöstään.

Lisäksi ratsastus on monesti ihmisille erittäin rauhoittavaa ja rentouttavaa toimintaa. Tähän johtaa luonnollisesti pelkkä ulkoilmasta nauttiminen, mutta myös hevosen kanssa ratsastettaessa koettava yhteys on erittäin maadoittava voima. Hevosen selässä jokapäiväiset murheet helposti katoavat mielestä kokonaan, ja hevosia käytetään menestyksekkäästi apuna myös terapiassa.

Ratsastus opettaakin myös vastuullisuutta juuri siinä mielessä, että tämä upea eläin pitää ottaa huomioon ja huolehtia asianmukaisesta toiminnasta niin ratsun kuin ratsastajan hyvinvoinnin takaamiseksi. On tärkeää opetella toimimaan hevosen kanssa, ymmärtämään sen tarpeet ja huolehtia hevosen asuinympäristöstä sekä ratsastusvälineistä.

Näin ollen ratsastus on aikuisten lisäksi erinomainen harrastus lapsille. Lapset voivat ratsastuksen kautta oppia monia asioita elämästä, pitämällä hevosesta ja tarvittavista ratsastusvälineistä huolta. Yleensä myös hevosen tallista tulee huolehtia ja pitää se säännöllisesti puhtaana. Luonnollisesti myös hevonen kaipaa sukimista, pesua ja ruokintaa, ja näiden vastuiden pitäisikin kuulua lapselle, joka ratsastusta harrastaa.

Myös näin suuren eläimen hallinnan oppiminen on mahtava haaste lapselle, pakottaen oppimaan sanattomia kanssakäymisen taitoja. On todella opeteltava ja harjoiteltava tekniikoita pitääkseen huolen siitä, että hevonen tottelee käskyjä. Näin pääsee myös oppimaan virheistään ja onkin välttämätöntä oppia luottamaan taitoihinsa samalla kun taidot karttuvat. Harrastusmuotona ratsastusta voisi suositella kaikille, jotka toivovat syvempää yhteyttä itseensä ja ympäröivään maailmaan tai muutoin parempia elämänhallintataitoja.